Nieuws

Millennial, probeer je werk eens als baantje te zien

‘Je kunt alles bereiken in je leven als je maar wilt.’ Het is een zin die de meeste millennials erin gestampt krijgen. Mooi natuurlijk, maar het brengt ook druk met zich mee. Werk móét leuk zijn en een carrière flitsend. Waarom niet gewoon genoegen nemen met een baantje?

Lees meer

‘Vakkennis alléén is niet meer voldoende’

Om met de vraagstukken van deze tijd om te kunnen gaan, moet de werkvloer ‘menselijker’ worden ingericht, meent leiderschapsdeskundige Erica Harpe.

Lees meer

Studieplekken in de universiteit van Wageningen. In de Keuzegids Universiteiten van 2016 is de universiteit voor de twaalfde keer op rij uitgeroepen tot de beste universiteit van Nederland. Beeld ANP

Universiteiten moeten strenger selecteren aan de poort, luidt advies aan regering

Universiteiten en hogescholen moeten meer mogelijkheden krijgen om te selecteren aan de poort. Zo kan studie-uitval worden teruggedrongen. Bovendien kunnen onderwijsinstellingen zich beter van elkaar onderscheiden door te selecteren op studenten met specifieke talenten.

Lees meer

In Gorinchem start het gevecht om technici op de havo

Hoe krijg je ongemotiveerde jongens op de havo enthousiast? Door ze met hun handen te laten werken, is de overtuiging van vakcollege Gilde. Samen met het bedrijfsleven ontwikkelde de school de techniekhavo, waar havisten leren lassen, timmeren en programmeren.

Lees meer

‘Iedereen moet straks ondernemen’

Een nieuwe stichting wil jongeren en kinderen vanaf acht jaar leren ondernemen. Ook wie in loondienst gaat profiteert, zegt directeur Mariolein van der Plas.

Lees meer

Nieuw: ouderwets onderwijs

Onderwijs Veel scholen lokken leerlingen met vernieuwing. Maar kinderen hebben juist behoefte aan sturing en regelmaat om elementaire vaardigheden te leren, schrijven drie pedagogen als reactie op een kritisch rapport van de onderwijsinspectie.

Lees meer

Maaike Duijvekam uit Leiden doet een opleiding creatief vakman, met als specialisatie tassen. „Beste keuze die ik ooit heb gemaakt.” Foto Niels Blekemolen

Ambachtslieden hebben de toekomst

Onderwijs Op een snel veranderende arbeidsmarkt heb je niets aan een vakopleiding, wordt vaak gezegd. Onzin, blijkt uit onderzoek. Vakmensen komen juist vaak goed terecht – én ze zijn hard nodig.

Lees meer

Uitgeput door keuzestress? Hak vooral die knoop door.

Waarom willen mensen graag kunnen kiezen, terwijl al die keuzes tegelijkertijd verlammend werken?

Lees meer

Ze beleeft haar ‘Judas Passie’ graag vanuit de zaal

De Haarlemse scholiere Hesce Mourits (17) componeerde als profielwerkstuk een ‘Judas Passie’, geïnspireerd door de roman van Amos Oz. Maandag klinkt haar stuk in Haarlem, met Job Cohen in de vertellersrol.

Lees meer

Zo vader, zo dochter – maar waarom eigenlijk?

Beroepskeuze Waarom zou je als kind, met alle keuzemogelijkheden die er nu zijn, hetzelfde beroep kiezen als je ouders?

Lees meer

‘Mik op de muur’: wat muzikanten met faalangst kunnen leren van sporters

Muzikanten lopen ver achter op sporters in het omgaan met faalangst. Aan het conservatorium in Amsterdam leren studenten nu technieken uit de sport. Hoe voorkom je dat het brein dichtklapt op het moment suprême?

Lees meer