Voor hoeveel studies mag ik mij inschrijven?

Als je je nog aan het oriënteren bent, kun je via Studielink meerdere verzoeken tot inschrijven indienen.

Je mag je voor maximaal 4 studies aanmelden in Studielink:

  • 4 opleidingen met vrije instroom; of
  • 3 opleidingen met vrije instroom en 1 met numerus fixus; of
  • 2 opleidingen met vrije instroom en 2 voor numerus fixus (NB je kunt je voor maximaal één opleiding Geneeskunde, Fysiotherapie, Tandheelkunde of Mondzorgkunde aanmelden, je kunt je dus wel voor bijvoorbeeld Geneeskunde en Fysiotherapie aanmelden, maar niet voor Geneeskunde bij zowel de universiteit in Groningen als in Amsterdam). Lees meer over numerus fixusopleidingen en selectie.

Als je je uiterlijk op 1 mei voor het eerst hebt aangemeld, dan kun je nog tot 1 september van studiekeuze veranderen. Je kunt dan je verzoeken tot inschrijving in Studielink nog aanpassen. Maar... het is aan de instelling om te bepalen tot wanneer zij verzoeken in behandeling nemen. Neem daarom altijd contact op met de instelling om hierover duidelijkheid te krijgen.

Als je eenmaal je keuze hebt gemaakt, dien je de overige verzoeken tot inschrijving in Studielink terug te trekken.


Wanneer is de uitslag bekend?

Uiterlijk 15 april ontvang je bericht via Studielink met de uitslag. Als je aan de toelatingseisen voldoet, ontvang je een bewijs van toelating. Deze moet je binnen 2 weken accepteren. Doe je dit niet, dan gaat je plek naar iemand anders. 

Heb jij je ingeschreven voor twee numerus fixus opleidingen en ben je tot beiden toegelaten? Dan heb jij een belangrijke keuze te maken. Denk er niet te lang over na, binnen 2 weken moet je de toelating accepteren. 

Zijn er toch minder aanmeldingen dan plekken? Dan hoeft er waarschijnlijk geen decentrale selectie plaats te vinden. Wel kan het voorkomen dat de onderwijsinstelling een verlengde aanmeldtermijn instelt.