Nieuws

Een studie mag af en toe stressvol zijn

Het bindend studieadvies (bsa) wordt bekritiseerd, maar studenten presteren er beter door, blijkt uit onderzoek

Lees meer

VUmc erkent fout en laat vijftig foutief ingelote geneeskundestudenten toe

De studie geneeskunde aan het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam laat eenmalig, op last van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven, meer studenten beginnen dan aanvankelijk gepland. Er wordt ruimte gemaakt voor vijftig extra studenten die abusievelijk waren ingeloot, terwijl zij officieel buiten de boot zouden vallen.

Lees meer

Bindend studieadvies dit jaar van de baan

Omdat vakken en tentamens de komende tijd niet doorgaan vanwege de coronacrisis, dreigen veel studenten te weinig studiepunten te halen. De minister schort daarom het bindend studieadvies op.

Lees meer

Tweede Kamer wil weer loting voor populaire studies

De lotingsprocedure werd drie jaar geleden afgeschaft, maar leidt volgens Paternotte (D66) en Van der Molen (CDA) tot prestatiedruk en kansongelijkheid.

Lees meer

Millennial, probeer je werk eens als baantje te zien

‘Je kunt alles bereiken in je leven als je maar wilt.’ Het is een zin die de meeste millennials erin gestampt krijgen. Mooi natuurlijk, maar het brengt ook druk met zich mee. Werk móét leuk zijn en een carrière flitsend. Waarom niet gewoon genoegen nemen met een baantje?

Lees meer

‘Vakkennis alléén is niet meer voldoende’

Om met de vraagstukken van deze tijd om te kunnen gaan, moet de werkvloer ‘menselijker’ worden ingericht, meent leiderschapsdeskundige Erica Harpe.

Lees meer

Universiteiten moeten strenger selecteren aan de poort, luidt advies aan regering

Universiteiten en hogescholen moeten meer mogelijkheden krijgen om te selecteren aan de poort. Zo kan studie-uitval worden teruggedrongen. Bovendien kunnen onderwijsinstellingen zich beter van elkaar onderscheiden door te selecteren op studenten met specifieke talenten.

Lees meer

In Gorinchem start het gevecht om technici op de havo

Hoe krijg je ongemotiveerde jongens op de havo enthousiast? Door ze met hun handen te laten werken, is de overtuiging van vakcollege Gilde. Samen met het bedrijfsleven ontwikkelde de school de techniekhavo, waar havisten leren lassen, timmeren en programmeren.

Lees meer

‘Iedereen moet straks ondernemen’

Een nieuwe stichting wil jongeren en kinderen vanaf acht jaar leren ondernemen. Ook wie in loondienst gaat profiteert, zegt directeur Mariolein van der Plas.

Lees meer

Nieuw: ouderwets onderwijs

Onderwijs Veel scholen lokken leerlingen met vernieuwing. Maar kinderen hebben juist behoefte aan sturing en regelmaat om elementaire vaardigheden te leren, schrijven drie pedagogen als reactie op een kritisch rapport van de onderwijsinspectie.

Lees meer

Ambachtslieden hebben de toekomst

Onderwijs Op een snel veranderende arbeidsmarkt heb je niets aan een vakopleiding, wordt vaak gezegd. Onzin, blijkt uit onderzoek. Vakmensen komen juist vaak goed terecht – én ze zijn hard nodig.

Lees meer