Financiële gevolgen

Wil je echt stoppen met je opleiding? Dan is het slim om dat voor 1 februari te doen. Dan hoef je je studentenreisproduct namelijk niet terug te betalen. Als je een aanvullende beurs krijgt, dan hoef je ook die niet terug te betalen. Dit wordt ook wel de 1-februariregeling genoemd. Een eventuele lening moet je wel altijd terugbetalen. Soms is het mogelijk om een deel van het collegegeld terug te krijgen.

Let op: deze regeling geldt alleen als je voor het eerst studiefinanciering krijgt voor een hbo- of wo-opleiding en je in je eerste jaar stopt met je studie. Je mag daarna in hetzelfde studiejaar geen studiefinanciering meer aanvragen voor een hbo- of wo-opleiding. De maanden dat je studiefinanciering hebt gekregen, tellen mee in het totaal aantal jaren dat je recht hebt op studiefinanciering.

Wat moet ik regelen?

Heb je besloten dat je stopt met je studie? Dan moet je een aantal dingen regelen.

  • Schrijf je uit via Studielink.
  • Geef aan DUO door dat je stopt. Zo wordt je studiefinanciering stopgezet. Maak je gebruik van de 1-februariregeling? Dan wordt het studentenreisproduct en een eventuele aanvullende beurs omgezet in een gift. Bekijk ook de website van DUO.
  • Geef aan je opleiding door dat je stopt. Meestal kun je een deel van het collegegeld terugkrijgen. Dit wordt restitutie van het collegegeld genoemd.
  • Geef aan docenten waar je vakken bij volgt, door dat je stopt. Breng ook je medestudenten waarmee je samenwerkt aan opdrachten op de hoogte.
  • Leg vast welke vakken je gehaald hebt. De studiepunten blijven meestal een tijdje geldig. Mocht je later besluiten dat je toch weer wil studeren, dan kan dit van pas komen.

Overweeg een tussenjaar

Deze opleiding was geen succes, maar je wil toch studeren. Wat nu? Overweeg dan een tussen(half)jaar. Deze periode kun je gebruiken om je persoonlijk verder te ontwikkelen. Dat doe je bijvoorbeeld door te gaan reizen, vrijwilligerswerk (in het buitenland) te gaan doen, werkervaring op te doen, een korte cursus te volgen, een nieuwe taal te leren of een studiekeuzeprogramma te volgen. Lees meer over de invulling van een tussenjaar bij het TussenjaarKenniscentrum. De website WilWeg.nl biedt informatie voor scholieren en studenten die een periode in het buitenland overwegen, bijvoorbeeld voor een tussenjaar.

Wil je toch weer gaan studeren?

Je weet door je eerste studiejaar beter wat je wel en niet leuk vindt. Gebruik dit bij het vinden van een nieuwe opleiding. Vergelijk opleidingen en neem deel aan open dagen. De meeste hogescholen en universiteiten bieden op allerlei manieren hulp aan studenten die gestopt zijn en een nieuwe studie willen vinden. Informeer hiernaar bij je onderwijsinstelling. Vergeet tot slot niet om je op tijd aan te melden voor een nieuwe opleiding. De aanmelddeadline voor numerus fixusopleidingen is 15 januari, voor de meeste andere opleidingen is het 1 mei.

Bron: studiekeuze123.nl

Het kabinet wil druk op studenten verlagen door het bindend studieadvies (BSA) af te schaffen. Dat zijn het minimaal aantal studiepunten dat je in het eerste jaar van een studie moet halen, zodat je verder mag naar je volgende jaar. Docenten zijn kritisch en vinden het bindend studieadvies juist goed om te zien of studenten het niveau wel aankunnen.

De praktijktrajecten techniek en zorg op het mbo krijgen weer meer studenten, blijkt uit nieuwe cijfers van de MBO Raad. Het zijn niet alleen leerlingen afkomstig van het vmbo. Er zijn ook steeds meer mensen die zich laten omscholen, van bijvoorbeeld manager in een supermarkt tot installateur in de bouw.

Kansenongelijkheid: Ruim vijf jaar na het afschaffen van loting is duidelijk dat het de kansenongelijkheid in het hoger onderwijs vergroot heeft en collegezalen homogener maakte.

Denk je erover om te stoppen met je opleiding? Ga dan eerst in gesprek met je studieadviseur. Hij of zij kan je helpen om erachter te komen waarom je wil stoppen. Vind je de vakken niet leuk? Of past het niveau toch niet bij je? Misschien is er een oplossing te vinden binnen de opleiding of kun je switchen naar een andere studie.

Referenties