Het is bijna tijd voor de kerstrapporten. Voor ouders die een kind op de middelbare school hebben, bevat zo’n tussentijdse rapportage geen verrassing meer. Ze hebben elke toets, elk cijfer, dagelijks kunnen volgen via schooladministratiesystemen als Magister en Somtoday.

Deze leerlingvolgsystemen zijn een digitale halsband voor schoolkinderen, schreef website Follow the Money eerder dit jaar. Hun ‘helikopterouders’ houden continu de vinger aan de pols. Een vwo-leerling schreef in Trouw dat ze Magister bedreigend en opdringerig vond - vooral de pushmeldingen die haar ouders bij elke nieuwe ontwikkeling een seintje geven.

De leerlingvolgsystemen werken snel. Te snel, vertelde een directeur van een scholengemeenschap me laatst. Vaak zijn de cijfers al bekend bij de ouders voordat de toets en de uitslag is besproken in de klas. Sommige ouders nemen de administratieystemen zo serieus dat ze controleren of de leraren hun kinderen wel goed genoeg controleren, bijvoorbeeld bij het bijhouden van verzuim.

PRAAT MEE MET NRC

Wat zijn uw ervaringen met de leerlingvolgsystemen? Onderaan dit artikel kunnen abonnees reageren. Hier vindt u meer over reageren op NRC.nl.

We ontnemen kinderen de mogelijkheid om misstappen te begaan en die – enigszins – zelfstandig te corrigeren. Terwijl ze daar juist van leren. Aan de andere kant, zo’n centraal computersysteem stimuleert de vindingrijkheid. Vorige maand berichtte Veiliginternetten.nl dat scholieren met enige regelmaat inbreken op de Magister-account van hun docenten, om cijfers aan te passen en opdrachten in te zien. Een drie voor biologie, maar ook een tien voor hacken.

Mijn dochter is nog twee jaar verwijderd van de brave new world van de middelbare school. Op haar basisschool worden al wel vanaf groep 3 Citotoetsen afgenomen, maar die resultaten zie je pas terug in het rapport, een kloeke multomap met een mooie tekening van haarzelf.

De communicatie is strak geregeld via Social Schools, een gesloten netwerk waarmee leraren klasactiviteiten delen. Om aan de nieuwe privacyregels te voldoen moet elke ouder aan het begin van het schooljaar toestemming geven voor het publiceren van foto’s van schoolreisjes en kerstmaaltijden. Je kunt ervoor kiezen te opt-outen: geen foto’s op sociale media en op afgeschermde websites.

Die beschermde wereld van de basisschool vormt een schril contrast met de dagelijkse praktijk, buiten de klas. Volgens het Britse onderzoek Who knows what about me? delen ouders gemiddeld 1.300 foto’s en video’s van hun kinderen op sociale media, nog voor hun dertiende.

Je zadelt je kinderen op met een dataspoor waar ze de rest van hun leven niet meer vanaf komen. Ik heb alle online foto’s van mijn dochter verwijderd en deel niets publiek. Ik neem me ook stellig voor om haar, zodra ze naar de middelbare school gaat, niet in haar nek te hijgen. Als het mogelijk is kies ik bij het leerlingvolgsysteem voor ouderlijke opt-out.

Ik moet er niet aan denken dat mijn vader en moeder continu mee hadden kunnen kijken tijdens mijn schooltijd – ze zouden zich rot geschrokken zijn. Je kind de optie bieden om af en toe te blunderen in een wereld die streeft naar perfectie, dat vergt heel wat van ouders. Een tien voor zelfbeheersing, bijvoorbeeld.

 is techredacteur.


https://www.nrc.nl/nieuws/2018...

Referenties