In een persbericht erkent het VUmc onder meer dat er fouten zijn gemaakt in de selectieprocedure, die door de uitbraak van het coronavirus werd aangepast. Gedupeerde studenten benaderden de media al eerder met de toentertijd vermeende fouten van de onderwijsinstelling.

Tijdens de sollicitatieprocedure voor de studie geneeskunde leggen studenten normaliter een toets af, maar deze kon niet meer doorgaan. Twee alternatieve methodes werden uitgewerkt. Van één testwijze werden de resultaten gebruikt, om zo tot een gewogen loting te komen.

Studenten zijn echter abusievelijk ook ingelicht over resultaten van de niet-gebruikte methode. Op basis daarvan zouden vijftig studenten, die nu buiten de boot dreigden te vallen, wél mogen deelnemen aan de studie.

Capaciteit van 350 studenten eenmalig opgeschaald naar 400

Het schoolbestuur en de groep studenten gingen vorige week met elkaar in gesprek om tot een oplossing te komen. Ook politieke fracties bemoeiden zich met de kwestie. Zo riep de VVD op om alle gedupeerde studenten alsnog toe te laten. Aan die oproep wordt nu gehoor gegeven. Minister Van Engelshoven wil dat de capaciteit van 350 studenten eenmalig wordt opgeschaald naar 400 studenten.

Het VUmc zegt in een reactie de veroorzaakte ophef te betreuren en geeft aan dat de situatie nooit had mogen ontstaan. Opleidingsdirecteur Christa Boer: "We hebben de steun van de minister nodig gehad om deze groep van vijftig gedupeerden alsnog aan de opleiding te laten beginnen. We denken de passende oplossing te hebben gevonden en hopen dat de valse start voor deze toekomstige dokters is hersteld."

Door: Leon Moleman
Beeld: Vrije Universiteit

Het kabinet wil druk op studenten verlagen door het bindend studieadvies (BSA) af te schaffen. Dat zijn het minimaal aantal studiepunten dat je in het eerste jaar van een studie moet halen, zodat je verder mag naar je volgende jaar. Docenten zijn kritisch en vinden het bindend studieadvies juist goed om te zien of studenten het niveau wel aankunnen.

De praktijktrajecten techniek en zorg op het mbo krijgen weer meer studenten, blijkt uit nieuwe cijfers van de MBO Raad. Het zijn niet alleen leerlingen afkomstig van het vmbo. Er zijn ook steeds meer mensen die zich laten omscholen, van bijvoorbeeld manager in een supermarkt tot installateur in de bouw.

Kansenongelijkheid: Ruim vijf jaar na het afschaffen van loting is duidelijk dat het de kansenongelijkheid in het hoger onderwijs vergroot heeft en collegezalen homogener maakte.

Denk je erover om te stoppen met je opleiding? Ga dan eerst in gesprek met je studieadviseur. Hij of zij kan je helpen om erachter te komen waarom je wil stoppen. Vind je de vakken niet leuk? Of past het niveau toch niet bij je? Misschien is er een oplossing te vinden binnen de opleiding of kun je switchen naar een andere studie.

Referenties